Varför lånar vi?

Idag lånar vi pengar som aldrig förr, men en vanlig missuppfattning är att vi lånar för att slösa upp pengarna på lyx vilket alltså inte stämmer – så hur kommer det sig att vi lånar pengar då?

kreditkortI en undersökning som Advisa genomfört, vilka förmedlar olika typer av lån som man kan läsa mer om via https://advisa.se/kampanj/blancolan/, har man kommit fram till varför vi lånar pengar och vart någonstans som pengarna vi lånat går. I Göteborgs Posten skriver man bland annat att Advisa kom fram till att främsta anledningen till att man överväger ett lån är för att upprätthålla sin livsstil, vilket kan betyda allt från att ha råd med mat till att köpa en större tv då detta inte framkommer av undersökningen. På plats två dock blir det hela något tydligare. Där listas nämligen anledningen vara att det är enklare idag att få ett kreditkort, och efter det kommer anledning nummer tre vilket sammanfaller med nummer två då denna är att det också är enklare att handla på avbetalning än vad det var bara för några år sedan. Men vad är det då vi lånar pengarna för att köpa? Det visade Advisas undersökning också:

  1. Köp av bil
  2. Renovering av hemmet
  3. Finansiering av andra lån
  4. Köp av annat fordon
  5. Semesterresa

Något som man dock ska hålla i minnet när man tar ett lån är att man också ska kunna betala tillbaka finanserna som man lånat. Något som en kvinna i södra Sverige förmodligen inte hade räknat med när hon tog sitt lån. I Dagens Nyheter skriver man nämligen om hur hon nu stämmer banken för att de medgav henne hennes låneansökan som hon nu inte kan betala tillbaka – och banken har i sin tur också stämt kvinnan för uteblivna betalningar. Så innan man tar ett lån så ska man definitivt överväga såväl fördelar som nackdelar och inte ta ett förhastat eller impulsivt beslut. Till exempel tipsar Svenska Dagbladet om att kontrollera alla villkor som medkommer hos långivaren rörande avgift, ränta och vad som händer om en betalning skulle inkomma sent så att man övervägt alla möjliga händelsescenarion som kan tänkas ske – och alltså gör en beredd på konsekvenserna. Men det bästa rådet: ta aldrig ett lån som du inte är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka.