För- och nackdelar med RUT

Många väljer numer att ta hjälp vid flytt, eftersom fler flyttjänster ingår i det nya RUT-avdraget. Vad för fler tjänster omfattas nu av detta subventioneringssystem? Och vem gynnas av detta, enligt tyckare därute?

pexels-photo-120173Hösten är en populär tid för flytt, en rolig men ofta omständlig uppgift. Tungt inte minst. Särskilt om det är en större familj med allt sitt bohag som ska från en plats till en annan, och samtidigt hinna städa ur den gamla bostaden innan det är dags att helt finna sig tillrätta i den nya. Som tur är finns det hjälp av få, från bland annat Spodra LUX. Dessutom ingår det numera även flytthjälp i det reformerade RUT-avdraget, som det rapporteras om i Expressen.

Vilka gynnas av RUT-avdraget?

Från och med den 1 augusti i år blev det nämligen avdragsgillt för fler tjänster inom RUT. Syftet är att skapa fler arbetstillfällen för bland annat nyanlända flyktingar. Det nya inom RUT är exempelvis flyttjänster som packning och uppackning samt i iordningsställande för transport. Men trots fördelarna som många kan se med fler tjänster omfattandes av RUT finns det även de som ser nackdelarna med detta tilltag. En del menar nämligen att RUT-avdraget gynnar de bättre bemedlade och behåller vissa grupper i lägre skiktet av arbetsmarknaden. Det tycks alltså finnas två sidor av myntet. En sak som är säker är i alla fall att flyttfirmorna runt om i landet är fullbokade, vilket gynnar branschen i sig. Mer om detta skrivs det om i bland annat denna artikel i Dagens Nyheter samt i Sveriges Radio.

Men det är inte bara flyttjänster som ingår i nya RUT-avdraget. I denna reform ingår även:

  • IT-tjänster som installation av datorer, tv-apparater, routrar och modem samt
  • Reparation av datorer, tv-apparater, routrar och modem.
  • Beskärning av träd och buskar samt
  • Fällning av träd och buskar

Oppositionen vill återställa RUT och ROT

I och med årsskiftet 2015/2016 sänktes summan på avdraget för hushållsnära tjänster från 50 000 till 25 000 kronor på person och år. Men nu vill en hel del politiker återställa detta, särskilt för ROT-avdraget. Frågan är om man från oppositionshåll även vill återställa RUT för läxhjälp, rengöring av pool samt bartendertjänster, det är i dag oklart.