När någon dör

När en nära anhörig dör finns en uppsjö av saker som vi efterlevande måste ha koll på såsom skatterelaterade saker som måste ordnas, begravningen och minnesstund samt vad den avlidne själv ville eller hade velat för sin gravsättning och begravning – och som tur är finns Vita Arkivet att vända sig till vid dessa tillfällen.

begravning kista MindreAtt en nära anhörig lämnar jordelivet för nästa är aldrig en positiv upplevelse, men tyvärr är det något som vi alla en gång i livet kommer att behöva genomlida. Och då kan det vara bra att veta vad som väntar. Till exempel måste man ordna med rent skattemässiga saker hos Skatteverket såsom bodelning och deklarering av dödsbo med mera. Men likaså måste man som anhörig även ta itu med arrangemang kring begravning och minnesstund och då kan det vara bra att ha koll på vad den döde själv hade velat – och då finns något som heter Vita Arkivet som man kan ta till hjälp. Det är nämligen en plats som alla begravningsbyråer har tillgång till och i detta arkiv kan man innan sin död lämna vissa anvisningar till sina efterlevande för att ge en guide till hur man själv skulle vilja att sin begravning och annat ska hanteras. Hos http://www.ofw.se/ står bland annat om hur man av sin begravningsbyrå kan få hjälp att upprätta en sådan guide – och det kan vara bra att göra detta då tvister om begravningar är vanligare än vad man kanske tror.

Tvist om begravning

Hos Sveriges Radio står att läsa två exempel på när tvister kring begravning av närstående faktiskt gått hela vägen upp till kammarrätten, vilka hade kunnat lösas om personen som gått bort faktiskt själv hade skrivit ned sina önskemål hos Vita Arkivet. Till exempel säger kyrkogårdschefen Erik Belin till Sveriges Radios reporter att man heller inte behöver skriva ned något märkvärdigt i arkivet utan att det faktiskt räcker med att skriva vilken typ av begravningsform man vill ha såsom kremering eller kista. Man kan även i arkivet skriva ned saker som rör själv minnesstunden som exempelvis vilken präst och musik man vill ha. Dock är det inte alla som använder sig av denna funktion vilket kan göra det svårt för de anhöriga och därför kan det vara bra att ha koll på vad man behöver ta itu med när någon dör. Hos Norrköpings Tidningar finns en smart checklista som bland annat tar upp följande:

  • Dödsbevis av läkare ska skickas till Skatteverket.
  • Efter detta är det bra att kontakta såväl begravningsbyrå som anhöriga och vänner.
  • Ta hand om den avlidnes husdjur, avboka post, töm kyl och frys samt klipp alla bankkort och annat.
  • Testamente, finns ett sådant?
  • Säga upp hyreslägenhet, försäkringar, tidningar, telefon, tv, el och medlemskap i olika föreningar.
  • Ta ledigt från jobbet inför begravningen.
  • Välja och beställa gravsten.