Fukt och mögel hemma är hälsovådligt

Hög luftfuktighet kan få hälsofarliga konsekvenser, du kan bli riktigt sjuk av mögel bland annat. Men vad kan du göra åt problemet med fukt hemma?

 

Har du hög luftfuktighet hemma? Vissa rum är oftast mer utsatta än andra, som till exempel kök, badrum, källare och vind. Konsekvenserna kan vara hälsofarliga, som mögel och andra bakterieodlingar. Helt enkelt inte bra och heller inte fräscht. Med luftavfuktare från arctusnordic.se blir du kvitt problemen fort, effektivt och säkert.

 

Så blir du kvitt mögel

 

Om du redan har fått mögelskador hjälper dock inte bara en luftavfuktare, skadan redan skedd. En avfuktar kan dock hindra fukten från att göra ännu mer och djupare skador i huskonstruktion och väggar. I en artikel i Sköna Hem går det att läsa om hur bikarbonat och ättika är två mögelbekämpare du kan använda dig av, något som du förmodligen redan har i ditt hem någonstans. Kanske i städskåpet eller i skafferiet till och med. Om du till exempel har en möglig matta räcker det ibland med att du strör bikarbonat över den och låter den ligga över natten eller i minst 20 minuter – dammsug sedan bort resterna av bikarbonaten och tvätta gärna mattan om du har möjlighet. Även kakel kan du göra ren med just bikarbonat.

 

Kan bli sjuk av mögel i luften

Det är viktigt att inte sanera svartmögel själv, eftersom det är hälsovådligt. Se därför till att du undersöker vad det är för sorts mögel, innan du sätter igång och börjar tvätta bort med huskurer. Du kan bli sjuk av mögel, i en artikel i Svenska Yle går det att läsa om en kvinna som på sitt jobb blev sjuk av mögelsporer i luften, något som det tog tio år att bli av med. Hon var ständigt förkyld, hade ont i luftrören, i lederna och hade upprepade bihåleinflammationer och hög feber. Hon arbetade som lärare i skolbaracker när hon blev sjuk.